Avioero tuhoaa suomalaisten oman talouden

Nordean tuore tutkimus suomalaisten asumisesta ja asuntolainoista paljastaa, että puolisoiden avioero on kaikkein suurin uhka perheen taloudelle. Nordea kysyi lähes tuhannelta suomalaiselta, miten todennäköisesti nämä arvioivat voivansa jäädä asumaan nykyiseen asuntoonsa erilaisissa kriisitilanteissa.

Avio- tai avoeron sattuessa vain neljä kymmenestä vastaajasta arvioi, että heillä olisi varaa jäädä asumaan nykyiseen asuntoonsa. Miehistä näin vastasi lähes puolet (48%), mutta suurin osa naisista joutuisi erotilanteessa muuttamaan edullisempaan asuntoon: vain 29 prosenttia arvioi, että pystyisi pitämään nykyisen kotinsa. Tilanteeseen vaikuttaa myös, onko taloudessa lapsia. Lapsiperheiden vastaajista 35 prosenttia arvioi pystyvänsä pitämään asunnon avioero-tilanteessa. Lapsettomilla kotitalouksilla vastaava luku on 42 prosenttia.

Toiseksi pahimmat uhkat kotitalouksien asuntotaloudelle ovat puolison kuolema ja puolison pysyvä työkyvyttömyys. Molemmissa tapauksissa kuusi kymmenestä voisi jäädä asumaan nykyiseen asuntoonsa. Miehistä seitsemän kymmenestä voisi jäädä asumaan nykyiseen asuntoonsa puolison kuolemasta tai pysyvästä työkyvyttömyydestä huolimatta. Naisista näin arvioi molemmissa tapauksissa hieman alle puolet (47%). Omaa työkyvyttömyyttä arvioidessa näin suuria eroja sen sijaan ei todettu naisten ja miesten välillä. Myöskään lapsiperheiden ja lapsettomien talouksien välillä ei ole merkittäviä eroja.

Yhteiskunnan turvaverkkoihin luotetaan kriisitilanteissa. Oma työttömyys tai pidempikään sairasloma ei valtaosan mielestä pakottaisi vaihtamaan asuntoa. Sen sijaan naisista selvästi harvempi luottaa oman talouden kestävyyteen puolison työttömyyden tai sairasloman pitkittyessä. Tutkimuksen valossa miehen tulot näyttävät ainakin toistaiseksi olevan naisen tuloja ratkaisevammassa asemassa kotitalouksien asumisen ja asuntolainan hoitokyvyn kannalta.

Nordea tutki suomalaisten tilanteita ja suhtautumista lainoihin ja asuntolainoihin. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 25–65-vuotiaat asunnon omistajat, jotka ovat ottaneet lainaa asuntoaan varten. Suomessa tehtiin 994 haastattelua. Vastaava tutkimus tehtiin myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tutkimustyö tehtiin 19.2.–1.3.2010 välisenä aikana. Tutkimuksen toteutti Nordean toimeksiannosta Synovate.

Lisätietoja:
Anu Numminen, yksityistalouden ekonomisti, (09) 165 88218, 050 597 0447

Muut uutiset

*protected email*+45 3920 2224

Nordea avustaa Kilpisjärven leirikoululaisia

Facebookissa on levinnyt Kilpisjärven koululaisia koskeva tarina. Olemme pahoillamme koululaisia kohdanneesta epäonnesta ja siksi olemme...

automaatti

Nordean palveluissa huoltokatko tänä iltana

Palveluissamme on tänä iltana lyhyt katko huoltotöiden vuoksi. Katko alkaa klo 21 ja päättyy noin klo 01.00.

WO_Forest Runner Back

Myötätuulta jäljellä sijoitusmarkkinoilla

Olosuhteet osakesijoituksille ovat edelleen suotuisat. Maailmantalouden kasvu jatkaa maltillista vauhdittumistaan ja rahapolitiikka pysyy maailmalla...

tietokone

Verkkopankin häiriö ohi

Verkkopankissa ollut häiriö on nyt ohi ja verkkopankkiin sisäänkirjautuminen toimii normaalisti. Mobiilipankki toimi häiriöttä koko ajan.

Detail_viola_flowers_8463

Luottolamasta luottobuumiin

Harva pystyy ostamaan asunnon ilman lainaa. Vielä tätäkin harvempi talous pystyy kasvamaan, jos luotonvälitys ei toimi.

Q1_2015Manner_video

Nordealla vahva alkuvuosi

Videolla Suomen vähittäispankin johtaja Topi Manner kertoo tuloksen taustoista ja alkuvuoden kuulumisista.

Mobilbank_2_53165

Nordea panostaa digitaalisiin palveluihin

Puhelin, mobiili- ja verkkopalvelujen käyttö pankkiasioinnissa kasvaa tasaisesti. Nordean tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista haluaa hoitaa...

Nordea sign

Nordean johdon osavuotinen selvitys – ensimmäinen neljännes 2015

Konsernijohtaja Christian Clausenin kommentti: ”Taloudellinen toimeliaisuus piristyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Nordea onnistui...

Nordea2_Universum2015_business640x340

Nordea kiinnostaa kaupallisen alan opiskelijoita

Kaupallisen alan opiskelijat ovat valinneet Nordean jälleen Suomen parhaimpien työnantajien joukkoon konsulttiyritys Universumin teettämässä...

GenericNordea_255x150

Digitalisaation edelläkävijä Nordeaan

Michal Panowicz aloittaa työt Nordean Digital Banking -organisaatiossa. Hän on työskennellyt aiemmin mBankissa, joka on digitalisaation...